TÜTÜN: Yalanlar ve Gerçekler Toplantısı

TÜTÜN: Yalanlar ve Gerçekler Toplantısı TÜTÜN: Yalanlar ve Gerçekler Toplantısı TÜTÜN: Yalanlar ve Gerçekler Toplantısı TÜTÜN: Yalanlar ve Gerçekler Toplantısı TÜTÜN: Yalanlar ve Gerçekler Toplantısı TÜTÜN: Yalanlar ve Gerçekler Toplantısı

26 Ocak 2018 Tarihinde Avrupa Pasajında İnsan Sağlığı ve Eğitim Vakfı ile Dr. Hafız Cemal Lokmanhekim Sağlık Vakfı’nın birlikte düzenlediği 9. İNSEV Buluşmalarında “Tütün: Yalanlar ve Gerçekler” başlıklı toplantı yapıldı. Toplantının ilk konuşmasını Dr. Hafız Cemal Lokmanhekim Sağlık Vakfı ve İNSEV’in Yönetim Kurulu Başkanı, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Zeki KILIÇASLAN yaptı.

KILIÇASLAN sunumunda; ülkemizde ve dünyadaki tütün kullanımından kaynaklı ölüm oranlarının arttığını, akciğer kanserinde en etken sebebin tütün kullanımı olduğunu, ülkemizdeki tütün kontrol programlarının gelişimi ve son durumunu, özellikle gençler arasında sigara ve farklı tütün ürünlerinin tüketiminin yüksek oranlarda olduğunu, sigarayı bıraktırma konusunda devletin sağlık desteğini anlattı.

Ayrıca Dr. Hafız Cemal Lokmakhekim’in dünyada tütünle mücadele veren ilk dernek olan SARIAY’ın kurucusu olduğunu, SARIAY dergisinin tütün konusunda halkın ve doktorların bilinçlenmesinde önemli yer tuttuğunu ifade ederek sözlerini tamamladı. Programın ikinci konuşmacısı Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif DAĞLI ise yeni nesil tütün ve nikotin ürünleri, bunların sağlık etkileri konusunda kesin ve dolaylı kanıtların neler olduğunu anlattı. Buharlı ve ısıtılan tütün ürünlerin piyasasında günümüzde gelişen politikaları çok farklı boyutlarda elen alan DAĞLI tütüne karşı mücadelede ülke olarak daha yolun başında olduğumuzu ve bu mücadeleye sivil toplum kuruluşlarının desteğini alarak devam edilmesi gerektiğini belirterek konuşmasını tamamladı.

Ardından konuşmacılar dinleyenlerin sorularını cevaplayarak program son buldu.