Tıbbi ve Edebi Öyküler Üzerinden Kadınlık Halleri

23 Mart 2018 Cuma Akşamı Taksim Avrupa Pasajı’nda Dr. Hafız Cemal Lokmanhekim ve Eşi Sabiha Lokmanhekim Sağlık Vakfı ve İnsan Sağlığı ve Eğitim Vakfı’nın birlikte düzenlediği 10. İnsev Buluşmaları yapıldı. Mart ayının Dünya Emekçi Kadınlar Gününü içermesinden dolayı bu ayki toplantının teması farklı boyutlarıyla kadınlık halleri idi. “Tıbbi ve Edebi Öyküler Üzerinden Kadınlık Halleri” başlıklı toplantının konuşmacıları Psikiyatrist Dr. Aytül Gürbüz TÜKEL ve Yazar Seray ŞAHİNER iken toplantının moderatörlüğünü Yrd. Doç. Yeşim YASİN yaptı.

Toplantının başında Vakfımızın Başkanı Prof. Dr. Zeki KILIÇASLAN onuncusu düzenlenen İNSEV buluşmalarının her birinde toplumu ilgilendiren sağlık konuları işlenirken, bu konuların sosyal boyutuyla birlikte ele alındığını ve bu nedenle bu buluşmaların önemli olduğundan bahsetti.

Psikiyatrist Dr. Aytül Gürbüz TÜKEL “Bir Psikiyatristin Tıbbi Öykülerinde Kadın Cinselliği” başlıklı sunumunu, kadınların yaşadığı cinsel sorunları, toplumun birbirinden farklı kesimlerindeki olguların öyküleri üzerinden anlatarak yaptı. Ayrıca, özellikle Doğu kültürlerinde cinsel eğitimin yetersizliği, geleneksel kadın rolleri, kadınların bu rollerin dışına çıkamamasının nedenlerinden ve kadın cinsel sağlık problemlerinde toplumsal ve kültürel boyutların ne kadar önemli bir unsur olduğundan bahsederek konuşmasını tamamladı.

Kadın öyküleri ile tanınan gazeteci-yazar Seray ŞAHİNER; kitaplarındaki ana karakterlerin özelliklerini anlattıktan sonra, bu karakterleri oluştururken aslında kadının bedeni ve cinsel sağlığı üzerinden anlatım yaptığını fark ettiğini söyledi. Toplumsal cinsiyet modellerinin kadını geleneksel kalıplar içine sıkıştırdığını ve bunun sonucu olarak da kadının toplum içinde eşitsiz konumda olduğunu ve erkeklerin tarih boyu kadın bedeni üzerinde söz hakkına sahip olmaya çalıştığını ifade etti. Son olarak konuşmacıların salondaki katılımcıların sorularını cevaplandırılması ile toplantı tamamlandı.

up