Doktor Hafız Cemal Lokmanhekim ve Eşi Sabiha Lokmanhekim Sağlık Vakfı Göçmen Sağlığı Destek Projesi

Küreselleşme ile birlikte ortaya çıkan en temel sorunlardan biri uluslararası göç ve beraberinde getirdiği sağlık sorunlarıdır. Ekonomik yoksulluk, savaş ve siyasi baskılardan kaçarak ülkelerini terk etmek zorunda kalan göçmenlerin sayısı dünyada son on senede 150 milyondan 244 milyona yükselmiştir.

Vatandaşı oldukları toplumda varolan sağlık sorunları, göç yolculuğu boyunca karşılaşılan olumsuz ve güvensiz koşullar, hedef ülkedeki sağlık haklarının olmaması ya da var olan haklarını bilmeme , kağıtsız olmaları , yoksulluk, kötü koşullarda barınma, yetersiz beslenme nedeniyle sağlık hizmetlerinden yararlanamama göçmenlerin sağlık durumlarını olumsuz etkilemektedir.

Göçmenlerde sıklıkla görülen sağlık sorunları; yetişkinlerde bulaşıcı hastalıklar tüberküloz , Hepatit A, Hepatit B , HIV , kadınlarda gebelikte yaşanan problemler, çocuklarda ise büyüme gelişme geriliği ve emilimi problemleridir.

Doktor Hafız Cemal Lokmanhekim ve Eşi Sabiha Lokmanhekim Sağlık Vakfı, sağlık hizmetlerine erişimi kısıtlı, ülkemizde giriş, kalış ya da çalışma izni olmayıp sosyal ekonomik durumu dezavantajlı kağıtsız (düzensiz) göçmenlere yönelik olarak İnsev ‘in (İnsan Sağlığı ve Eğitimi Vakfı www.insev.org.tr) bilimsel ve gönüllü desteği ile birlikte “Göçmen Sağlığı Destek Projesi” başlatmış bulunmaktadır. Bu proje kapsamında vakfımız Özel Kumkapı Polikliniği ve Özel Okmeydanı Hastanesi ile protokoller imzalamıştır. Protokoller sonucu amacımız göçmen hastaların teşhis, tedavi ve takiplerini yaparak sağlık hizmetlerine erişmelerine katkı sağlamaktır.

Özel Okmeydanı Hastanesi
Doktor Hafız Cemal Lokmanhekim ve Eşi Sabiha Lokmanhekim Sağlık Vakfı