Sağlık ve Toplum Çalışma Grubu Dördüncü Toplantısı

Sağlık ve  Toplum Çalışma Grubu Dördüncü Toplantısı Sağlık ve  Toplum Çalışma Grubu Dördüncü Toplantısı Sağlık ve  Toplum Çalışma Grubu Dördüncü Toplantısı Sağlık ve  Toplum Çalışma Grubu Dördüncü Toplantısı Sağlık ve  Toplum Çalışma Grubu Dördüncü Toplantısı

    5 Temmuz 2018 Tarihinde Dr. Hafız Cemal Lokmanhekim Sağlık Vakfı Beylerbeyi Merkezinde sağlık ve sosyal bilim alanlarında çalışmalar yapan bir grup akademisyen ve sivil toplum çalışanının kurduğu Sağlık ve Toplum Çalışma Grubu (STÇG) dördüncü toplantısını yaptı. Bir önceki toplantının devamı niteliğinde olan bu toplantıda “Göçmen Sağlığı” konusunda çalışmalar yapan grup üyeleri deneyimlerini paylaştı. 

Toplantıda ilk sözü vakfımızın yönetim kurulu başkanı İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Zeki KILIÇASLAN aldı. Yakın bir zamanda Birleşmiş Milletler New York Merkezinde gerçekleştirilen “Tüberküloza Son: Sivil Toplum Konuşuyor” toplantısında ülkemizi temsil eden Sn. KILIÇASLAN konu ile ilgili gelişmeleri ve göçmen sağlığı üzerine önemli gördüğü noktaları bizlere aktardı. Türkiye’de göçmenlerin olumsuz yaşam koşulları nedeniyle tüberkülozun göçmenler arasında sık görülmeye başladığını rakamlarla bizlere anlatırken ardından Dr. Hafız Cemal Sağlık Vakfı’nın yürüttüğü “Düzensiz Göçmen Sağlığı Destek Projemizle” ilgili bilgi verdi. 
Bu konuşmadan sonra Lizbon’dan Skype ile bağlantıya geçerek “Sağlık Çalışanlarının Mülteciler Üzerine Düşünceleri ve Türkiye’de Sağlık Hakkı” adlı çalışmasını Dr. Deniz Mardin bizlerle paylaştı. Türkiye’de sağlık çalışanları ile yaptığı anket çalışması ile sağlık çalışanlarının mülteciler üzerine bakışını aktardı. 
Son olarak İsviçre’de yürütülen kronik hastalıklarla yaşayan göçmen kadınların deneyimlerinden yararlanarak İsviçre’deki sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi maksadıyla yapılan projenin (MIWOCA), Türkiyeli göçmen kadınlarla görüşmeleri yürüten proje sorumlusu Marmara Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Sibel SAKARYA sözü aldı. Sn. SAKARYA göçmen kadınların İsviçre Sağlık hizmetlerini nasıl deneyimlediklerini, anladıklarını ve yorumladıklarını sunumunda bizlerle paylaştı. 
İkinci bölümde ise bir sonraki toplantının tarihi ve içeriği belirlenerek toplantı sonlandırıldı. 


up